Dia 21 de Gener: Tornada a Tossa


Dia 21: Tornada a Tossa.

Missa a la capella de Sant Sebastià. A les 7 del matí, abans d’emprendre el retorn, es celebra una missa a la capella del sant, a Santa Coloma. Al final d’aquesta eucaristia, els pelegrins rebran un ramet amb una branca d’olivera i una mica de marduix, com a símbol de pau i desig de bon camí.
Sortida de Santa Coloma. Un cop acabada la missa, el Pare Pelegrí acompanyat pels pelegrins que volen fer el camí amb ell, surten de Santa Coloma fins a Mallorquines, on reposaran una estona per esmorzar i formar el grup que retornarà a Tossa. Un cop reprès el camí es resa un rosari sencer, l’únic de la jornada. Després del rés, es permet enraonar.
El Molí de la Selva. Cap a dos quarts d’una s’arriba al Molí de la Selva, on els pelegrins s’aturaran una estona per dinar a les seves rodalies i recobrar forces.
Santa Seculina. Després de dinar, el grup es reuneix i enfila cap a l’església de santa Seculina. Un cop arribats davant la portalada, que es troba tancada, es fa silenci i el Pare Pelegrí avança tot sol, disposat a demanar el tradicional acolliment, amb el següent ritual:

Truca la porta per tres vegades amb el bordó i diu:
–Ave Maria Puríssima.
De dins se li respon:
–Sens pecat fou concebuda.
El Pare Pelegrí pregunta:
–Permeteu vós l’entrada del Pare Pelegrí i els seus acompanyants?
Es respon:
–Benvinguts sigueu, Pare Pelegrí i els vostres acompanyants.

I llavors, els obren les portes de bat a bat. A l’església de Santa Seculina es resen unes oracions per les necessitats d’aquesta Parròquia i pels seus difunts. També es canta el Virolai. Tot seguit s’ofereix un refresc als pelegrins i aquests corresponen amb pinyons que hauran comprat el dia abans a Santa Coloma.

Can Noguera. Després de Santa Seculina, el camí de retorn continua i el pelegrinatge es dirigeix cap a Can Noguera. Un cop s’hi arriba, es repeteix el mateix ritual i les mateixes paraules per demanar l’acolliment a la gent de la casa. Un cop obertes les portes als pelegrins, el Pare Pelegrí resa un parenostre per les intencions de la família. Els propietaris els obsequien amb un refresc i els pelegrins agraeixen les atencions rebudes amb pinyons.
Can Garriga. Aquesta és la següent parada que fa el Pelegrí en el seu camí de retorn i la primera masia del terme de Tossa. Un altre cop es compleix el mateix ritual que en les parades anteriors.
Ca l’Aromir. Aquesta és la darrera casa on s’atura el Pelegrí abans d’entrar a Tossa. Cal remarcar que, abans de demanar l’acolliment als propietaris de la casa i repetir el mateix ritual, el Pelegrí se’n va tot sol a l’era de l’antiga masia i tira pinyons per a la mainada.
Entrada a Tossa. Després de sortir de Ca l’Aromir, el Pare Pelegrí agrupa la gent seguint l’ordre inicial del pelegrinatge: primer les dones i després els homes. Es forma una filera uniforme i avancen decidits cap a l’antic Hospital de Sant Miquel, on seran rebuts pel Síndic i altres autoritats. Seguidament, acompanyats pel so de la campana de la capella de Sant Miquel, es dirigiran cap a la capella de la Mare de Déu del Socors.
Capella del Socors. Un cop el Pare Pelegrí arriba a la capella del Socors, hi entra per resar una part del rosari, mentre espera l’arribada de la processó de Sant Vicenç. Arribada la processó, el Síndic, acompanyat de l’alcalde, entra per demanar al Pare Pelegrí els documents acreditatius del compliment del Vot. Un cop comprovats i verificats, el Síndic, des del llindar de la capella, pronuncia les tan esperades paraules:

–S’ha complert el Vot.

El poble rep en silenci i emoció aquesta confirmació i comença el cant de la Cançó dels Pelegrins.
Processó. Aquesta processó és la conjunció de dues: la de Sant Vicenç, que s’ha iniciat a la Parròquia i la de Sant Sebastià, que es forma a la capella del Socors, on el matí del dia 20 es va deixar el tabernacle amb la imatge del sant.
La de Sant Vicenç, que obre aquesta doble processó, surt de l’església parroquial per anar a trobar els pelegrins a la capella del Socors. La formen els homes del poble i les autoritats municipals, els quals porten una atxa encesa. Les dones i els homes pelegrins, precedits pels obrers de Sant Sebastià, formen la processó del sant i es col·loquen darrera el tabernacle. Primerament hi van les pelegrines descalces, després les calçades, se­gueixen els pelegrins descalços i, flanquejant-los, els pelegrins calçats portant també una atxa encesa. En darrer lloc i presidint la processó, el Pare Pelegrí amb el barret posat i el bordó a la mà dreta, entre el Síndic i l’alcalde o alcaldessa. Tanca la processó la clerecia, portant la relíquia de sant Vicenç, i les autoritats civils. Tots junts recorreran solemnement els antics carrers de la vila fins arribar a l’església parroquial.
Església de Sant Vicenç. Allà s’esdevé l’acte final d’aquesta an­tiga prometença. Un cop arribada la processó, els pelegrins i una multitud de persones ompliran els bancs de l’església i el rector els donarà la benvinguda i els recordarà que, un any més, Tossa ha sabut complir el Vot fet a sant Sebastià. Com a cloenda final, es canten els goigs de Sant Vicenç.
Els pelegrins sortiran de l’església amb la satisfacció d’haver complert amb el llegat dels seus avantpassats. Pel camí s’hi haurà deixat la tristesa, les angoixes, el cansa­ment... Ara, no­més queden els bons records i l’emoció d’aquests dos dies viscuts intensament.

Comentarios

Entradas populares