Dia 20 de gener, diada de sant Sebastià

Dia 20 de gener, diada de sant Sebastià





El Cantar. Missa solemne a l’església parroquial (altar de Sant Sebastià) a les 7 del matí.
Processó de Sant Sebastià, que surt acabada la missa i trasllada la imatge del sant (popularment anomenada del miracle) a la capella del Socors.
Acomiadament del Pelegrí. Les autoritats acomiaden el Pare Pelegrí i el Síndic li dóna el salconduit acreditatiu, el simbòlic durillo i l’almoina per la missa del dia següent que se celebrarà a la capella de Sant Sebastià a Santa Coloma de Farners.
A partir d’aquest moment el Pelegrí emprèn el seu trajecte, que farà en silenci, sense saludar ningú ni ésser saludat, fins arribar a Can Cruz, masia coneguda com a Can Sènia, antigament a les afores del poble. Aquí farà una parada per prendre un petit desdejuni que li ofereix el cap de casa.
Tot seguit surt a peu cap a Terra Negra amb els acompanyants que volen seguir-lo. En aquest tram de camí es permet enraonar.
Sortida del terme municipal. Arribat a Terra Negra (límit del terme de Tossa) es fa una altra parada perquè és allà on es reuneixen totes les persones que volen fer el pelegrinatge. El Pelegrí les aplega amb el crit de: Ja hi sou tots? que repeteix per tres cops. Després, de cara al mar, fa tres vegades la senyal de la creu i beneeix la vila i els pelegrins amb el bordó. Seguidament resa tres parenostres i tres avemaries: a sant Sebastià, a sant Vicenç –patró de la Parròquia– i a l’Àngel de la Guarda –perquè els doni un bon camí–.
Tot seguit fa unes recomanacions als que seguiran el pelegrinatge que, a grans trets, són les següents:

• Obediència al Pare Pelegrí, com a cap del pelegrinatge.
• Observança rigorosa del silenci.
• Respectar l’ordre del pelegrinatge i no separar-se del grup.
• La importància d’afegir-se a la pregària del rosari i respecte pel rés. (Durant el camí es resen tres rosaris complets).

Seguidament s’organitza el seguici, tal com marca el ritual:

El Pelegrí situa al seu costat 4 homes, dos per flanc, generalment persones habituades a fer el pelegrinatge. Davant seu, els que van descalços. Darrera, la resta de pelegrins: primer les dones, després els homes.
Així mateix, pot disposar que unes persones determinades tinguin cura de l’ordre i de les incidències que puguin ocórrer.
Molí de la Selva. Arribats al pas de l’antic Molí de Can Poch, avui convertit en restaurant, és costum que mentre els seguidors van passant per la passarel·la sobre la riera, se’n compti el nombre. A cada un d’ells se li dóna un distintiu del pelegrinatge.
Dinar. A mig camí de la jornada, en el lloc anomenat Els Terrassos, els pelegrins s’aturen a dinar. La parada no dura més d’una hora i es permet enraonar. El grup es reorganitza i reprèn el camí.
Arribada a Santa Coloma de Farners. Finalment, després de caminar uns 40 km, els pelegrins arriben a la vila de Santa Coloma i es dirigeixen a la capella de Sant Sebastià, on es compleix el Vot. Allí es fan les cerimònies de costum i, en acabar, el Pelegrí visita el temple parroquial.
S’ha acabat la primera part del pelegrinatge, la part essencial que té com a finalitat el compliment del Vot.

Comentarios

Entradas populares